OSCYPEK -TRADYCYJNY SER GÓRALSKI

Rejon Podhala a szczególnie Tatr sprzyja odpoczynkowi i wszelkiego rodzaju turystyce. Podczas pobytu na tym terenie powinno się spróbować oszczypka - w gwarze podhalańskiej oscypka - twardego, owczego sera solonego i wędzonego, kształtu baryłkowatego o zwężonych końcach, wyciskanego w drewnianych często rzeźbionych artystycznie formach; właśnie wyrabianego na Podhalu.Tradycyjny oscypek jest produktem chronionym w całej Unii Europejskiej. Jego producenci, chcąc sprzedawać te sery, muszą uzyskać certyfikat potwierdzający zgodność sposobu ich wytwarzania z metodami produkcji opisanymi w specyfikacji.





Komentarze

  1. Te sery po prostu uwielbiam. Szkoda, że mam tak daleko, ale udało mi się zamówić je przez internet. Pozdrawiam wakacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witaj Różo.
    Lubię oscypki, ale te prawdziwe, a nie jakieś podróby z krowiego mleka.
    Pozdrawiam serdecznie.
    Michał

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Michale masz rację prawdziwe oscypki orginalne bez dodatków są wysmienite serdecznie pozdrawiam

      Usuń
  3. Mieszkam prawie na Podhalu i oscypek jest mi znany i lubiany:)))))))Pozdrawiam serdecznie:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Reniu ja również jestem smakoszem oscypka serdecznie pozdrawiam

      Usuń
  4. Widzę, że jestem chyba jedyną, która nie lubi oscypków.
    Serdecznie pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Anno!
      Nie wszystko musimy lubić kazdy ma swój gust i smak serdecznie pozdrawiam

      Usuń
  5. Znam oscypki. Są pyszne. Pozdrawiam:)*

    OdpowiedzUsuń
  6. Very informative, keep posting such good articles, it really helps to know about things.

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam oscypki! zawsze jak jestem w górach kupuję, najchętniej te białe:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo je lubię. U nas są do kupienia na Dni Morza, przyjeżdżają z gór. Jednak dawniej smakowały lepiej, chyba dawali mniej krowiego mleka. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Lotka!Jak się mowi ,,że stare jest i niedobre''jest zle ja sie z tym nie zgadzam ,mam na myśli oscypki które słusznie zauważylas że były lepsze bo były !Obecnie dodają jakieś unijne dodatki i psują smak orginalnego oscypka i sam wyrób sera budzi kontrowersje specjalistów ale pogadać sobie można serdecznie i cieplutko Was pozdrawiam

      Usuń
  9. Głupio się przyznać ale jeszcze oscypka w swoim życiu nie jadłam.
    Za to z chęcią bym skosztowała :)
    Buziole

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. WiTAJJaguś! Dlaczego głupio? są różne przysmaki ktore nie jestesmy w stanie skosztować czy zjeść ile nowości przybywa każdego dnia ale warto jest bardzo pikantny serdecznie pozdrawiam

      Usuń
  10. W tym roku i ja pojadę w Tatry!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  11. Zapraszam warto serdecznie pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz