PĄCZKI a tłusty czwartek

Tradycja jedzenia pączków na słodko pojawiła się w Polsce w XVI wieku. Dawniej przygotowując te słodkie drożdżowe ciastka do środka niektórych wkładano orzechy i migdały, a osoba, która trafiła akurat na pączek z „niespodzianką” miała cieszyć się szczęściem przez całe życie.
Kolejny przesąd głosił, że ten, kto nie zje w tłusty czwartek ani jednego pączka, będzie skazany na niepowodzenia w przyszłości.
Idealny pączek powinien być pulchny, ale lekko zapadnięty w środku, co świadczy o tym, że ciasto ma dobrą konsystencję. Pączki powinny też mieć jasną obwódkę wokół, dzięki czemu poznamy, że tłuszcz na którym były smażone był świeży.
PRZEPIS na pączka w moim wykonaniu;


  • Składniki

    ● 8 żółtek
    ● 75 g drożdży
    ● 1 litr mleka
    ● cukier waniliowy
    ● 3 łyżki cukru
    ● olejek rumowy
    ● szczypta soli
    ● 1 kostka margaryny
    ● 2 łyżki octu lub spirytusu
    ● 2 łyżki oleju
    ● tłuszcz do smażenia
    ● marmolada
    ● cukier puder do posypania pączków
    ● mąki tyle, ile się wgniecie, ok. 1 kg, aby ciasto nie było zbyt luźne
  • Sposób przygotowania

    1.
    Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, żółtka, cukier, cukier waniliowy, ocet albo spirytus, olejek rumowy, ciepłe mleko i rozpuszczoną margarynę. Wyrabiamy ciasto, a następnie dodajemy rozpuszczone i podrośnięte drożdże (wcześniej rozpuszczamy je w szklance mleka z łyżką mąki i łyżką cukru). Wyrabiamy, a na koniec dodajemy olej. Ciasto ma być po wyrobieniu gładkie i odchodzić od ręki i od miski. Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia i przykrywamy ściereczką.
    2.
    Gdy ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkowujemy, wycinamy kółka, nakładamy marmoladę i zlepiamy. Pączki muszą wyrosnąć na stole. Smażymy w gorącym tłuszczu na złoty kolor. Po usmażeniu, gdy lekko ostygną, posypujemy cukrem pudrem.
Cukier 0,5 szkl
Drożdże 5 dag
Masło 15 dag
Mleko szklanka
Mąka pszenna 0,5 kg
Rum/wódka kieliszek
Żółtka 6
Mleko zagotować dodać 2 łyżki mąki i wymieszać, żeby nie było grudek, gdy przestygnie dodać drożdże i łyżkę cukru. Żółtka utrzeć z cukrem, wlać do rozczynu- wymieszać. Dodać resztę mąki, rum. Po wyrobieniu ciasta wlać rozpuszczone i przestudzone masło. Wyrabiać aż ciasto będzie odchodziło od ręki. Odstawić na około pól godz w ciepłe miejsce. Formować małe pączki, po uformowaniu ostawiłam na ok 20 minut do wyrośnięcia. Smażyć na smalcu. Konfiturą nadziewałam po usmażeniu.
Cukier 0,5 szkl
Drożdże 5 dag
Masło 15 dag
Mleko szklanka
Mąka pszenna 0,5 kg
Rum/wódka kieliszek
Żółtka 6
Mleko zagotować dodać 2 łyżki mąki i wymieszać, żeby nie było grudek, gdy przestygnie dodać drożdże i łyżkę cukru. Żółtka utrzeć z cukrem, wlać do rozczynu- wymieszać. Dodać resztę mąki, rum. Po wyrobieniu ciasta wlać rozpuszczone i przestudzone masło. Wyrabiać aż ciasto będzie odchodziło od ręki. Odstawić na około pól godz w ciepłe miejsce. Formować małe pączki, po uformowaniu ostawiłam na ok 20 minut do wyrośnięcia. Smażyć na smalcu. Konfiturą nadziewałam po usmażeniu.
Cukier 0,5 szkl
Drożdże 5 dag
Masło 15 dag
Mleko szklanka
Mąka pszenna 0,5 kg
Rum/wódka kieliszek
Żółtka 6
Mleko zagotować dodać 2 łyżki mąki i wymieszać, żeby nie było grudek, gdy przestygnie dodać drożdże i łyżkę cukru. Żółtka utrzeć z cukrem, wlać do rozczynu- wymieszać. Dodać resztę mąki, rum. Po wyrobieniu ciasta wlać rozpuszczone i przestudzone masło. Wyrabiać aż ciasto będzie odchodziło od ręki. Odstawić na około pól godz w ciepłe miejsce. Formować małe pączki, po uformowaniu ostawiłam na ok 20 minut do wyrośnięcia. Smażyć na smalcu. Konfiturą nadziewałam po usmażeniu.
Cukier 0,5 szkl
Drożdże 5 dag
Masło 15 dag
Mleko szklanka
Mąka pszenna 0,5 kg
Rum/wódka kieliszek
Żółtka 6
Mleko zagotować dodać 2 łyżki mąki i wymieszać, żeby nie było grudek, gdy przestygnie dodać drożdże i łyżkę cukru. Żółtka utrzeć z cukrem, wlać do rozczynu- wymieszać. Dodać resztę mąki, rum. Po wyrobieniu ciasta wlać rozpuszczone i przestudzone masło. Wyrabiać aż ciasto będzie odchodziło od ręki. Odstawić na około pól godz w ciepłe miejsce. Formować małe pączki, po uformowaniu ostawiłam na ok 20 minut do wyrośnięcia. Smażyć na smalcu. Konfiturą nadziewałam po usmażeniu.
Cukier 0,5 szkl
Drożdże 5 dag
Masło 15 dag
Mleko szklanka
Mąka pszenna 0,5 kg
Rum/wódka kieliszek
Żółtka 6
Mleko zagotować dodać 2 łyżki mąki i wymieszać, żeby nie było grudek, gdy przestygnie dodać drożdże i łyżkę cukru. Żółtka utrzeć z cukrem, wlać do rozczynu- wymieszać. Dodać resztę mąki, rum. Po wyrobieniu ciasta wlać rozpuszczone i przestudzone masło. Wyrabiać aż ciasto będzie odchodziło od ręki. Odstawić na około pól godz w ciepłe miejsce. Formować małe pączki, po uformowaniu ostawiłam na ok 20 minut do wyrośnięcia. Smażyć na smalcu. Konfiturą nadziewałam po usmażeniu.

Komentarze

  1. Pączki są pyszne...Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ż pewnością nie jednego pączka bym zjadła Twojego wypieku :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę się częstować ja bedę piekla w środę serdecznie pozdrawiam (k)

      Usuń
  3. Pysznie i słodko się zrobiło:)))o tradycji pączkowej czytałam:)))ze zjedzeniem pączka w ten dzień nie mam problemu hi hi ale z usmażeniem już tak:))))))Pozdrawiam serdecznie:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Reniu!
      W tłusty czwartek jeden pączek to obowiązek a co do usmażenia też mozna serdecznie pozdrawiam

      Usuń
  4. WŁAŚNIE Lubię PĄCZKI POSYPANE CUKREM PUDREM ,ZAWSZE MOJA MAMA TAK ROBIŁA::))I nie wiem dlaczego ale uwielbiam nadzienie z powideł śliwkowych lub dżemik z Pigwy ..Pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nadzienie z powidel sliwkowych do prawdziwych pączkow jest podstawą ,do pączka dolożę filiznke kawusi (c) serdecznie pozdrawiam

      Usuń
  5. Uwielbiam pączki, mogłabym jeść tonami!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana Basiu śpieszę z pachnąca kawusią (c) serdecznie pozdrawiam

      Usuń
  6. Wandziu, aż do mnie doleciał zapach domowych pączków.
    Bardzo lubię pączki. Niestety, muszę kupić bo nie opłaca się piec na dwie osoby.
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lusiu serdecznie Cię witam ja też lubię pączki (domowe)ale te kupione w obecnych czasach też są pyszne jak piszesz dla dwoch osob nie oplaca się .U mnie będą wnuki z rodzicami więc będzie duzo pączkow i faworkow i oponek(pomoc obiecuje wnusia)czekam aż sie wyśpi i do dzieła milo mi za odwiedziny zapraszam na kawusię (c) serdecznie pozdrawiam

      Usuń
  7. A u mnie na Tłusty Czwartek braknie takich słodkości, ale nie żałuję, bo mam sposobność być za granicą i towarzyszyć mojej nowo narodzonej Wnusi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo gratuluję WNUSI ! życzę dużo zdrówka przesyłam buziaka (c) Wnusia jest słodsza niż wszystkie słodkości świata serdecznie pozdrawiam (f)

      Usuń
  8. Co post to inny przepis, a ja swoje nie przestaję jeść i wam też to radzę, bo jutro piątek i życie ucieka.
    Pozdrawiam tłusto i smacznie
    http://eksperyment-przemijania.blog.onet.pl/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda rób my swoje takie jak smakują to na zdrowie jeść serdecznie pozdrawiam
      ps. życie ucieka ale poki co cieszmy się
      Klik

      Usuń
  9. Witaj Różo.
    Ja jestem tradycjonalistą i dwa pączki już opędzlowałem. A do wieczora jeszcze daleko.
    Pozdrawiam tradycyjnie.
    Micha

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Michale na zdrowie!Ja zjadłam jednego no i na dziś mi jeszcze został jeden czyli remis milo mi za wizytę pozdrawiam

      Klik

      Usuń
  10. Niestety, już od dawna nie jem pączków, bo mi nie wolno- za dużo cukru.
    Nigdy też nie smażyłam pączków, ewentualnie kupowałam w dobrej cukierni.
    Serdecznie pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz