PRZEPIS NA PECYNEK lub MURZINA;
1kg.mąki 2łyżeczki soli 1margarynę rozpuścić(ostudzić) 2żółtka+2całe jajka 10dkgdrożdży 1lyżka cukru {pół szkanki mleka+zupa wedzona razem żeby była1 szklanka mlecznej zupy}
Wszystko razem zagnieść-wyrobić. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia ciasta. Ciasto podzielić na dwie części i układać boczek,kiełbasę,boczek przykryć drugą polowa ciasta pozlepiać po bokach. Przed włożeniem do pieca ważne! posmarować zimną wodą i zrobić dziurki wykałaczką. Boczek troszkę podgotować , kiełbasę w miarę smaczną- ponacinać na końcach swojska najlepsza Piec od razu w temp.200stopni około 1godziny. Życzę SMACZNEGO!
| Wanda |
|
|
|
|
|
|
|
Ciekawy przepis. Pecynek wygląda bardzo apetycznie. Domyślam się, że jest przepyszny.
OdpowiedzUsuńTo ciasto je się na zimno, czy jako dodatek do żurku lub barszczyku?
Wandziu, dziękuję za prezent. Wykorzystam go jak będę pisała o świętach Wielkanocnych.
Pozdrawiam Cię bardzo serdecznie.
Witaj Lusiu! Pecynek je się na zimno(ciepłe czy gorące nie polecam -zgaga),można ukroić do barszczu czy do żurku zamiast pieczywa jest naprawdę smaczne,jeszcze dołoże gifów na bloga można skopiować i umieścić u Siebie na blogu serdeczności dla Ciebie sloneczko posyłam pozdrawiam
UsuńSmacznie wygląda aż ślinka leci same pyszności.Miłego wieczorku.
OdpowiedzUsuńAgatko ciasto polecam pyszne!słoneczko siedemnastostopniowe posyłam do Ciebie pozdrawiam
UsuńNie znam takiej potrawy, ale wygląda świetnie:-)
OdpowiedzUsuńBasiu spróbuj zrobić a przekonasz sie sama (są swieta -wyjątek jest w kazdej regule) kalorie?niedzielne pozdrowienia
UsuńMniamuśnie wygląda i pewnie tak samo smakuje.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam bardzo cieplutko:-))
Jolu polecam(dobrze uwędzony boczek-pachnacy,kiełbasa dobrze uwędzona-sukces gwarantowany) smacznego zyczę milej niedzieli pozdrawiam
UsuńPychotka...Na robiłaś mi smaku tym pecynkiem...Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńNo to do dziela faktycznie dobre serdecznie pozdrawiam
UsuńTak z ciekawości spytam, co to jest zupa wędzona. Czyżby na wędzonce?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam wiosennie.
Tak Anno to zupa na wędzonce(w tym przypadku z wedzonego boczku)jest wyśmienita można dodać mleka smakuje-z ryżem,kaszą lub ziemniakami miłej niedzieli serdecznie pozdrawiam
UsuńWitaj Różo!
OdpowiedzUsuńCzegoś takiego jeszcze nie jadłem, ale smakowicie wygląda.
Pozdrawiam wiosennie.
Michał
A warto -smacznego!jest to regionalny i wielkanocny wypiek serdeczności niedzielne pozdrawiam
UsuńZadziwia mnie zarówno skład jak i nazwa tego wypieku. Co to ma wspólnego z Murzynem ????
OdpowiedzUsuńAni szczypty kakao a całość biała:))))
To u nas na cieszyńskim to się mówi,,Murzin''(wiem ze miałby być napisane ,,murzyn''ale to po cieszyńsku)a wspólnego nic ze soba nie ma-jakby dodać kakao to by nie było dobre,można by spróbować z ciemnej mąki upiec to może by byl czarny(ja nie piekłam tak nie wiem )Jedno wiem na pewno ten przepis co podałam jest prosty i każdy może go zrobić Bet miło mi za odwiedziny serdecznie pozdrawiam w kończącą się cudowną wiosenną niedzielę
UsuńAcha, chyba nieprawidłowo czytam tą nazwę łącząc rz w jedną głoskę Ż. Wtedy wychodzi "mużin" od słowa murzyn. Gdy przeczytać er i zet jako oddzielne głoski to powstaje słowo nie mające nic wspólnego ze słowem "murzyn" czyli gwarowa nazwa ciasta. Dobrze kombinuję?
Usuńps z dodatkiem kakao to był żart nawiązujący do murzynka:)))