PECYNEK-MURZIN wielkanocne i regionalne ciasto




PRZEPIS NA PECYNEK

lub
MURZINA;



 


1kg.mąki
2łyżeczki soli
1margarynę rozpuścić(ostudzić)
2żółtka+2całe jajka
10dkgdrożdży
1lyżka cukru
{pół szkanki mleka+zupa wedzona
razem żeby była1 szklanka mlecznej zupy}

Wszystko razem zagnieść-wyrobić.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia ciasta.
Ciasto podzielić na dwie części i układać
boczek,kiełbasę,boczek
przykryć drugą polowa ciasta
pozlepiać po bokach.
Przed włożeniem do pieca ważne!
posmarować zimną wodą i zrobić dziurki
wykałaczką.
Boczek troszkę podgotować ,
kiełbasę w miarę smaczną- ponacinać na końcach
swojska najlepsza 
 Piec od razu w temp.200stopni około 
1godziny.
Życzę SMACZNEGO!
Wanda

Komentarze

  1. Ciekawy przepis. Pecynek wygląda bardzo apetycznie. Domyślam się, że jest przepyszny.
    To ciasto je się na zimno, czy jako dodatek do żurku lub barszczyku?
    Wandziu, dziękuję za prezent. Wykorzystam go jak będę pisała o świętach Wielkanocnych.
    Pozdrawiam Cię bardzo serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Lusiu! Pecynek je się na zimno(ciepłe czy gorące nie polecam -zgaga),można ukroić do barszczu czy do żurku zamiast pieczywa jest naprawdę smaczne,jeszcze dołoże gifów na bloga można skopiować i umieścić u Siebie na blogu serdeczności dla Ciebie sloneczko posyłam pozdrawiam

      Usuń
  2. Smacznie wygląda aż ślinka leci same pyszności.Miłego wieczorku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agatko ciasto polecam pyszne!słoneczko siedemnastostopniowe posyłam do Ciebie pozdrawiam

      Usuń
  3. Nie znam takiej potrawy, ale wygląda świetnie:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Basiu spróbuj zrobić a przekonasz sie sama (są swieta -wyjątek jest w kazdej regule) kalorie?niedzielne pozdrowienia

      Usuń
  4. Mniamuśnie wygląda i pewnie tak samo smakuje.
    Pozdrawiam bardzo cieplutko:-))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jolu polecam(dobrze uwędzony boczek-pachnacy,kiełbasa dobrze uwędzona-sukces gwarantowany) smacznego zyczę milej niedzieli pozdrawiam

      Usuń
  5. Pychotka...Na robiłaś mi smaku tym pecynkiem...Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Tak z ciekawości spytam, co to jest zupa wędzona. Czyżby na wędzonce?
    Pozdrawiam wiosennie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak Anno to zupa na wędzonce(w tym przypadku z wedzonego boczku)jest wyśmienita można dodać mleka smakuje-z ryżem,kaszą lub ziemniakami miłej niedzieli serdecznie pozdrawiam

      Usuń
  7. Witaj Różo!
    Czegoś takiego jeszcze nie jadłem, ale smakowicie wygląda.
    Pozdrawiam wiosennie.
    Michał

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A warto -smacznego!jest to regionalny i wielkanocny wypiek serdeczności niedzielne pozdrawiam

      Usuń
  8. Zadziwia mnie zarówno skład jak i nazwa tego wypieku. Co to ma wspólnego z Murzynem ????
    Ani szczypty kakao a całość biała:))))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To u nas na cieszyńskim to się mówi,,Murzin''(wiem ze miałby być napisane ,,murzyn''ale to po cieszyńsku)a wspólnego nic ze soba nie ma-jakby dodać kakao to by nie było dobre,można by spróbować z ciemnej mąki upiec to może by byl czarny(ja nie piekłam tak nie wiem )Jedno wiem na pewno ten przepis co podałam jest prosty i każdy może go zrobić Bet miło mi za odwiedziny serdecznie pozdrawiam w kończącą się cudowną wiosenną niedzielę

      Usuń
    2. Acha, chyba nieprawidłowo czytam tą nazwę łącząc rz w jedną głoskę Ż. Wtedy wychodzi "mużin" od słowa murzyn. Gdy przeczytać er i zet jako oddzielne głoski to powstaje słowo nie mające nic wspólnego ze słowem "murzyn" czyli gwarowa nazwa ciasta. Dobrze kombinuję?
      ps z dodatkiem kakao to był żart nawiązujący do murzynka:)))

      Usuń

Prześlij komentarz