Zanim pójdziemy do apteki, leków na przeziębienie i grypę warto poszukać w kuchni. Są nie mniej skuteczne a przyjemniejsze dla zmysłów i żołądka
Natura wyposażyła nas dobrze na przetrwanie. I choć już sam organizm jest wyposażony w potężny system obronny, w przyrodzie znajdziemy wiele pokarmów, które odporności pomogą a objawy grypy czy przeziębienia złagodzą. Nie należy więc lekceważyć babcinych sposobów – okazuje się, że talerz rosołu nie jest tylko legendą…
WYWAR Z KURCZAKA
Nazywany także kuchenna penicyliną wywar z kurczaka od dekad stosowany jest w walce z przeziębieniem. Faktycznie, podany na gorąco nie tylko doda ci energii niezbędnej do walki z mikrobami, ale także pomoże oczyścić drogi oddechowe. Jeśli do gotowania użyjesz warzyw, łącznie z cebulą, moc lecznicza zupy jeszcze się zwiększy.
Ostre przyprawy
Papryczki chili, pieprz i chrzan dzięki swoim substancjom lotnym pomagają oczyszczać drogi oddechowe i wzmagają krążenie krwi, które z koli pozwala lepiej radzić sobie z chorobą. Ponadto, kapsaicyna zawarta w papryczkach chili potrafi rozcieńczać wydzielinę zalegającą w nosi czy oskrzelach i szybciej zabijać bakcyle.
Czosnek
Zasługuje na medal w kategorii naturalnych antybiotyków zabijając bardzo szerokie spektrum bakterii jak również grzybów. Działa odtykająco na drogi oddechowe i wspomaga organizm olbrzymią dawką antyulteniaczy, które również zmagają odporność.
Herbata
Ciepłe napoje, niesłodzone i bezkofeinowe, odgrywają niebagatelną rolą w radzeniu sobie z przeziębieniem czy grypą. Nie tylko wypłukują zarazki ale tez pomagają utrzymać drożność dróg oddechowych. Herbata dzięki swojemu bogactwu w polifenole idealnie wspomaga organizm i daję ulgę bolącemu gardłu. Jeśli możesz postaw na zielone wywary, które zawierają więcej antyoksydantów – badania wskazują, że ludzie codziennie spożywający zieloną herbatę zapadają o 1/3 rzadziej na przeziębienia i infekcje.
Owoce
Zwłaszcza te kwaśne, bogate w witaminę C, jak pomarańcze, mandarynki, cytryny, kiwi , aronia, porzeczki czy truskawki są zastrzykiem energii dla naszych przeciwciał i działają świetnie zarówno jako profilaktyka zachorowań jak i środek wspomagający w leczeniu.
Imbir
Jeśli chodzi o potencjał leczniczy, nie daleko mu do magicznego czosnku. Imbir, szczególnie świeży, starty na tarce, w niewielkich ilościach już pomaga postawić chorego na nogi. Szczególnie zaleca się picie herbaty imbirowej sporządzonej po zalaniu startego lub suszonego imbiru szklanką wrzątku i odczekaniu 5-10 minut.
Miód
Są ludzie, którzy miodem leczą praktycznie wszystko - od bólu gardła po schorzenia skórne. Faktycznie, przeciwzapalne i bakteriobójcze właściwości miodu są nie do przecenienia – o ile nie zniszczymy ich dodaniem do gorącej herbaty. Miody o ciemnym kolorze (gryczany, leśny) podawane łyżeczką pomogą zwalczyć kaszel i katar nawet u dzieci. Pamiętajmy jednak aby nie podawać miodu maluchom młodszym niż rok ze względu na ryzyko wystąpienia zagrażającego życiu botulizmu.
Kiszona kapusta
Nie tylko naładowana witaminą C ale także bogata w związki fitochemiczne kapusta ma ponoć właściwości wspomagające nawet w walce z rakiem. Dla chorych na przeziębienie czy grypę codzienna porcja surówki z kiszonej kapusty może okazać się wspaniałym panaceum na pozbycie się wszelkich nieprzyjemnych objawów choroby.
Natura wyposażyła nas dobrze na przetrwanie. I choć już sam organizm jest wyposażony w potężny system obronny, w przyrodzie znajdziemy wiele pokarmów, które odporności pomogą a objawy grypy czy przeziębienia złagodzą. Nie należy więc lekceważyć babcinych sposobów – okazuje się, że talerz rosołu nie jest tylko legendą…
WYWAR Z KURCZAKA
Nazywany także kuchenna penicyliną wywar z kurczaka od dekad stosowany jest w walce z przeziębieniem. Faktycznie, podany na gorąco nie tylko doda ci energii niezbędnej do walki z mikrobami, ale także pomoże oczyścić drogi oddechowe. Jeśli do gotowania użyjesz warzyw, łącznie z cebulą, moc lecznicza zupy jeszcze się zwiększy.
Ostre przyprawy
Papryczki chili, pieprz i chrzan dzięki swoim substancjom lotnym pomagają oczyszczać drogi oddechowe i wzmagają krążenie krwi, które z koli pozwala lepiej radzić sobie z chorobą. Ponadto, kapsaicyna zawarta w papryczkach chili potrafi rozcieńczać wydzielinę zalegającą w nosi czy oskrzelach i szybciej zabijać bakcyle.
Czosnek
Zasługuje na medal w kategorii naturalnych antybiotyków zabijając bardzo szerokie spektrum bakterii jak również grzybów. Działa odtykająco na drogi oddechowe i wspomaga organizm olbrzymią dawką antyulteniaczy, które również zmagają odporność.
Herbata
Ciepłe napoje, niesłodzone i bezkofeinowe, odgrywają niebagatelną rolą w radzeniu sobie z przeziębieniem czy grypą. Nie tylko wypłukują zarazki ale tez pomagają utrzymać drożność dróg oddechowych. Herbata dzięki swojemu bogactwu w polifenole idealnie wspomaga organizm i daję ulgę bolącemu gardłu. Jeśli możesz postaw na zielone wywary, które zawierają więcej antyoksydantów – badania wskazują, że ludzie codziennie spożywający zieloną herbatę zapadają o 1/3 rzadziej na przeziębienia i infekcje.
Owoce
Zwłaszcza te kwaśne, bogate w witaminę C, jak pomarańcze, mandarynki, cytryny, kiwi , aronia, porzeczki czy truskawki są zastrzykiem energii dla naszych przeciwciał i działają świetnie zarówno jako profilaktyka zachorowań jak i środek wspomagający w leczeniu.
Imbir
Jeśli chodzi o potencjał leczniczy, nie daleko mu do magicznego czosnku. Imbir, szczególnie świeży, starty na tarce, w niewielkich ilościach już pomaga postawić chorego na nogi. Szczególnie zaleca się picie herbaty imbirowej sporządzonej po zalaniu startego lub suszonego imbiru szklanką wrzątku i odczekaniu 5-10 minut.
Miód
Są ludzie, którzy miodem leczą praktycznie wszystko - od bólu gardła po schorzenia skórne. Faktycznie, przeciwzapalne i bakteriobójcze właściwości miodu są nie do przecenienia – o ile nie zniszczymy ich dodaniem do gorącej herbaty. Miody o ciemnym kolorze (gryczany, leśny) podawane łyżeczką pomogą zwalczyć kaszel i katar nawet u dzieci. Pamiętajmy jednak aby nie podawać miodu maluchom młodszym niż rok ze względu na ryzyko wystąpienia zagrażającego życiu botulizmu.
Kiszona kapusta
Nie tylko naładowana witaminą C ale także bogata w związki fitochemiczne kapusta ma ponoć właściwości wspomagające nawet w walce z rakiem. Dla chorych na przeziębienie czy grypę codzienna porcja surówki z kiszonej kapusty może okazać się wspaniałym panaceum na pozbycie się wszelkich nieprzyjemnych objawów choroby.
Coś niecoś wiem na temat "leków z bożej apteki" i często je stosuję. Jedyny problem jaki mam, to ten, że nie jadam czosnku i cebuli.
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam.
Witam cieszę się z wizyty ja do odmiany czosnek daję wszędzie tam gdzie uważam że jest dobry a cebuli nie lubię z ziół to lubię herbatki smakowe serdecznie pozdrawiam milego weekendu
UsuńDziękuję Ci Różyczko za dobre rady. Staramy się stosować wszystko co się da , szczególnie jesienią. Ja biorę co rano zimne prysznice, takie aż do bólu i nie przeziębiam się wcale. Jadamy warzywa i czosnek i czasami herbatkę pijemy z prądem. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńNie byłabym taka mądra tylko poszperałam w necie a Twoje rady mam na myśli zimny prysznic zaraz z rana brrr...nie próbowałam ,warzywa i czosnek z wyjątkiem pomidora i cebuli unikam,herbatka jest dobra (nie za dużo)pozdrowionka na cały weekend
Usuń...dodam jeszcze sok z pigwy, można właśnie zbierać jej owoce. Umyj, następnie pokrój na kawałeczki, włóż do słoika warstwami, każdą warstwę przesyp łyżką, dwoma cukru, zakręć i wstaw do lodówki. Po tygodniu pigwa puści sok. Dodawaj do herbaty łącznie z kawałkami owoców. Ma bardzo dobry smak i bardzo dużo wit. C.
OdpowiedzUsuńKreślę pozdrowienia!
Znowu mnie zaskoczyłaś nie wiedziałam o dobrych walorach pigwy zastosuję dokładnie tak jak podałaś w poście człowiek całe życie się uczy i dowiaduje nowości miłego weekendu
UsuńWitaj
OdpowiedzUsuńHartowanie ciała i ducha, to jest sposób na wszystko ;)
Miłego weekendu :)
W zupełności się z Tobą zgadzam jak mówią ,,w zdrowym ciele ,zdrowy duch''miłego wieczoru
UsuńWitaj Różo! Ja jeszcze bym dodała sok malinowy, który robię co roku.Podobno w przyrodzie jest wszystko na nasze choroby, tylko trzeba to znaleźć.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńOczywiście zapomniałam o malinkach mam duzo zrobionego soku dodaję do herbaty ,jak piszesz że trzeba znaleźć dobroczynne działanie różnych roslin trzeba się na nich znać serdecznie pozdrawiam
UsuńWitaj Różo!
OdpowiedzUsuńKapitalny wpis i bardzo na czasie.
Ja stosuję herbatkę z imbirem. Stosujemy dużo czosnku i cebuli.
Wypijamy po śniadaniu kawę i wcale nie pachniemy jak...
Mam sok malinowy oraz mniszkowy.
Oczywiście wcześnie rano wypijamy po szklance wody z miodem.
Miód, wieczorem zalany letnią wodą.
Muszę odpukać! puk, puk, dawno nie chorowaliśmy.
Pozdrawiam
Łucjo-Mario na pewno dostosuje się do Twojej rady(z miodem -chodzi mi o zalanie miodu wieczorem letnią wodą)to dla mnie jest nowością)życzę dużo zdrówka miłego wieczoru i weekendu
UsuńCzosnek niedawno jako lekarstwo konsumowałam
OdpowiedzUsuńCzosnek ma na pewno walory lecznicze ale nie z przesadą ma dużo zalet milo mi za odwiedziny milego wieczoru pozdrawiam
UsuńJa bardzo rzadko piję herbatę.
OdpowiedzUsuńNa śniadanie wypijam kawę (naturalną, kofeinową) z miodem. Piję tak od lat i nie choruję na przeziębienia wszelkiego rodzaju. Miód mieszam z mlekiem (zwykłym, nie takim do kawy) i do tego wlewam kawę z expresu. Dawniej robiłam tak jak Łucja, ale od lat zmieniłam zwyczaj. Też działa.
Pozdrawiam bardzo cieplutko:)))
Witaj Jolu!Twoja propozycja z kawą więcej wpadła mi do gustu bo lubię zaraz po wstaniu z łozka wypić kawę (gorzką) spróbuję z moiodem dziękuje za radę pozdrawiam miłego dnia
UsuńTikka:
OdpowiedzUsuńJa też staram się leczyć naturalnymi sposobami z pomocą mleka, miodu, cebuli, czosnku, malin, imbiru itp. Za czosnkiem co prawda nie przepadam, ale w dzisiejszych czasach to już żaden problem - po prostu przyjmuję suplement Preventogrip z czosnkiem, cynkiem i witaminami :)
Bardzo mi miło za odwiedziny to co jest naturalne na pewno jest zdrowe serdecznie pozdrawiam
Usuń